Bodega & Viñedos
Santiago Queirolo

© www.peruviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1880

Produktionskapacitet:

 4.000.000 liter

Total export: 
 - liter

Areal vinodlingar:
 420 ha

Plats-oenolog:
 Rosa Revilla

Chefs-oenolog: 
 Jorge Queirolo

Konsulterande oenolog: 
 Ernesto Jiusan

Ägare: 
 
Familjen Queirolo

Adress huvudkontor:
 
Av. San Martín 1062,
 Pueblo Libre, Lima 21

Telefon huvudkontor:
 +51 1 205 71 70

Fax huvudkontor:
 +51 1 461 65 52

E-mail huvudkontor:
 
exportacion@
 santiagoqueirolo.com

Web-sida:
 
www.santiagoqueirolo.
 com

Svensk importör:
 
Sydamerikaviner AB
 Norrskogsvägen 33
 SE-112 64 Stockholm
 Tel. +46 8 656 19 22
 
info@sydamerikaviner.com
 www. sydamerikaviner.com

År 1880 startade den italienske immigranten Santiago Queirolo en bodega i stadsdelen Pueblo Libre i Perus huvudstad Lima. Där sålde han i huvudsak den peruanska nationaldrycken pisco och en del vin från egna odlingar. Den ursprungliga byggnaden står fortfarande kvar och inrymmer nu företagets kontor, lager, distributionsavdelning och försäljningsbutik, samt den populära historisk restaurangen La Taberna Queirolo och lyxrestaurangen El Bolivariano. Nyligen har man öppnat ytterligare en restaurang i en angränsande historisk byggnad.

Anläggningen för framställning av vin och pisco flyttades år 1963 till Pachacamac, ca 3 mil söder om Lima.   

Santiago Queirolo är en av Perus äldsta och betydelsefullaste vinproducenter. Företaget ägs av bröderna Francisco, Santiago och Jorge, tredje generationen av familjen Queirolo i Peru. Den yngste brodern Jorge är oenolog och ansvarar för odlingen av druvor och produktionen av vin och pisco. Till sin hjälp hade han den chilenske stjärn-oenologen Ernesto Jiusan (f.d. Viña Canepa) vid introduktionen av internationellt gångbara viner år 2009.

En omfattande förnyelse av företaget inleddes år 2000, i syfte att skapa internationellt konkurrenskraftiga produkter. Stora delar av odlingarna i Cañete-dalen, som ligger 15 mil söder om Lima, planterades om och stora nyplanteringar  gjordes i Ica-dalen, ytterligare 15 mil söderut. Anläggningen för vinframställning och lagring förnyades helt och senaste teknologi infördes.

För närvarande har Santiago Queirolo 120 hektar druvodlingar i Cañete-dalen och 300 hektar i Ica-dalen, samt en toppmodern vinifieringsanläggning med en kapacitet på 4 miljoner liter. I Cañete-dalen odlas druvorna Italia (Muscat de Alexandria), Concord, Tannat, Sauvignon Blanc, Grenache, Barbera och Negra Criolla. I  Ica-dalen odlas Cabernet Sauvignon, Malbec, Syrah, Merlot, Chardonnay, Petit Verdot, Trebbiano Bianco, Quebranta och Torontel. 

År 2009 lanserades helt nya och moderna viner, bl a i serien INTIPALKA, som betyder Solens Dal på Inca-indianernas språk quechua.
Santiago Queirolos nyplanteringar i rent ökenklimat i Ica-dalen


Ursprunglig byggnad från år 1880.

INTIPALKA

Varietal

Reserva

Gran Reserva

Espumante

Late Harvest
 

SANTIAGO QUEIROLO

Varietal

Fortificados dulces

 

 
Jorge Queirolo (t.v.) och Ernesto Jiusan