Viña Tacama

© www.peruviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
(1540) 1889

Produktionskapacitet:

 3.000.000 liter

Total export: 
 - liter

Areal vinodlingar:
 200 ha

Plats-oenolog:
 
Fréderic Thibaud

Chefs-oenolog: 
 Robert Niederman

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Familjen Olaechea

Adress huvudkontor:
 
Caserío Tacama, km 12
 Distrito de la Tinguiña
 Ica

Telefon huvudkontor:
 
+51 1 218 30 19

Fax huvudkontor:
  +51 1 264 00 12

E-mail huvudkontor:
 vinatacama@tacama.
 com

Web-sida:
 
www.tacama.com

Svensk importör:
 
-

Tacama kan vara Sydamerikas äldsta vinproducent, om man får tro deras egna uppgifter. Enligt dessa skulle markisen Francisco de Carabantes ha grundat Viñedos de Tacama i Ica-oasen på  1540-talet, med vinplantor från Kanarieöarna. Därifrån skulle så vinodling ha spritts till Chile och Argentina.

Oavsett denna historik har Tacama hittills varit den mest kända och traditionella vinproducenten i Peru. År 1889 köptes Viña Tacama av den baskiska familjen Olaechea, som fortfarande är ägare. På 1920-talet inleddes en förnyelse av vinproduktionen då man började importera vinplantor och ekfat från Frankrike. Franska oenologer och tekniker anlitades också för att skapa en ny och modern odlings- och vinifieringsteknik. Efter en nedgång under andra världskriget etablerades kontakterna med Frankrike åter och år 1962 anställdes den framstående franske oenologen Robert Niederman.

Peruanerna dricker inte mycket vin, tills helt nyligen mindre än 1,5 liter per person och år. De flesta vinerna - både röda, vita och mousserande - var tidigare ganska söta och tämligen omöjliga att dricka för europeer. Niederman lyckades på egen hand och genom sina täta kontakter med Frankrike både framställa och introducera viner av modernare och mer internationell typ.

Viña Tacama har sina vingårdar och produktionsanläggningen i Ica-dalen. De drabbades hårt av den kraftiga jordbävningen i  området den 15 augusti 2007. Bodegans äldsta delar från början av 1800-talet klarade sig bra, men den nyare utrustningen för lagring, produktion och bevattning skadades svårt. Den är nu ersatt med helt modern utrustning, vilket inneburit att man höjt kvaliteten på sina bästa viner, vilka i allmänhet är blandviner på druvorna Tannat, Malbec, Merlot och Petit Verdot.


Tacamas historiska bodega

Sinfonía

Quantum

Halcón de Viña

Blanco de Blancos

Gran Blanco

Gran tinto

Selección Especial

Terroix

Don Manuel
 

SPARKLING

Rosa Salvaje

 

Brut